Ressenya de las "X Jornadas nacionales de Hospitales de Día "

Us deixem amb la ressenya que ens ha facilitat la sòcia i companya Carme Masferrer, que treballa com a psicòloga a l'Hospital de Día del Fòrum, al Parc de Salut Mar de Barcelona, i que forma part de la Secció d'Hospitals de Dia de l'AEN. Estem encantats i agraïts de poder-la compartir amb tots i totes i donar-li la difusió que mereix.

El passat 3 i 4 de novembre van tenir lloc a Alcalá de Henares les “IV jornadas de Hospitales de Día de la AEN”. Amb el tema: “Hospital de Día: Intercambio de Miradas” ens vàrem reunir al voltant de 90 participants, per a compartir entorn a quatre meses, les nostres diverses “mirades”, experiències i coneixements.

La presència de diferents professionals del territori espanyol va suposar el poder compartir l’experiència amb altres equips assistencials, i amb els usuaris que assistiren, conèixer el testimoni en primera persona d’ aquells que atenem. Aquestes participacions generaren un ambient ric per al debat i la reflexió.

Inicialment s’ obriren les Jornades realitzant un recordatori històric de Jornades anteriors i de la creació de la Secció de HD de l’ AEN.

Posteriorment i seguint l’eix vertebrador de les jornades que fou la Recuperació, s’ abordaren en diferents meses temes com són: la participació de les famílies a l’ HD; els drets dels pacients i la integració de l ‘HD a la xarxa.

Destacar que les presentacions de les meses aportaren llum sobre: el valor de la família com a element necessari en la recuperació; la necessitat d’incloure en els tractaments els grups multi-familiars; el conèixer quines són les prioritats que les famílies presenten i el visualitzar l‘HD també com un lloc/llar on els seus membres es vinculen seguint esquemes propis del que concebem com a família.

Respecte als drets dels pacients es plantejaren alguns dilemes ètics que els professionals podem tenir; es presentà el marc teòric de la “Guía de Planificación Anticipada de Decisiones” realitzada a Andalusia i es va ressenyar el seu valor terapèutic més enllà de ser un instrument útil. A la mateixa mesa de Drets es tractà el concepte de l’ ètica institucional, a rescatar el valor del “tracte” que dispensem als pacients i la necessitat de compartir valors ètics en llurs equips de tractament.

A la tercera ronda de ponències, vàrem comptar amb la inestimable participació d’ una usuària que amb l’ experiència en primera persona ens parlà del seu procés de recuperació i cóm, l’associacionisme en el seu cas, i l’exercir un rol activista, ha representat un element clau en el seu procés de recuperació i tanmateix ha incrementat el seu benestar com a persona.

També a la tercera mesa es van plantejar les dificultats que sovint presentem alguns professionals per a treballar sota el model de recuperació. Freqüentment l’acceptació dins dels equips del model, o el fet d’emprar un nou llenguatge no centrat en els símptomes o les dificultats, pot suposar un repte o crisi en els equips. El model de Recuperació no es pot imposar, s’ ha de crear una nova cultura i acceptació, la qual cosa comporta una formació al respecte. No és fàcil parlar dels “Projectes de vida” individuals dels usuaris si únicament estem atenent al símptoma.

A la quarta i última mesa s’ exposaren les dificultats i sinergies que en els diferents dispositius sorgeixen per a donar la continuïtat de cures, el paper de cadascun dels professionals i la integració a la xarxa de l’ HD.

L’ últim dia es van exposar 8 comunicacions lliures i les Jornades es van tancar amb reflexions finals i propostes en relació a la importància de l’ estabilitat dels membres dels equips, la supervisió com a element de qualitat assistencial, propostes d'observacions externes entre els participants i l’ Assemblea de socis de la Secció d’ HD de l’ AEN. La Secció convidà a una major participació i col·laboració de tots i totes les assistents que estiguessin interessats en fer-ho.

Fora del marc de treball de les Jornades, es va reconèixer la tasca de Paz Flores durant aquests anys a la Secció, i se li va fer un petit homenatge atès la seva baixa del grup per jubilació.

Les Jornades varen estar veritablement profitoses i van transcórrer en un ambient cordial i confortable.

Finalment s’ apuntà com les properes Jornades, possiblement podrien fer-se a Andalusia.