Consideracions sobre el proper "Controversias y Actualizaciones en Psiquiatría"

Recentment hem tingut accés al programa de la propera edició del Symposium sobre controvèrsies i actualitzacions a psiquiatria que enguant tractarà sobre la violència i l'agressió en l'àmbit de la psiquiatria. 

Ens hagués agradat que un títol com aquest fos acompanyat d'una contextualització introductòria que situés aquesta qüestió dins de l'àmbit de la salut mental. Pensem que en un tema tan i tan sensible com aquest podria evitar alguns malentesos que és possible que es puguin suscitar, doncs el lligam entre els problemes de salut mental i la violència són complexos i delicats.

Si ho creiem així és perquè l'estigmatització dels trastorns mentals està a l'ordre del dia i influeix enormement en molts aspectes a les persones afectades (també en la simptomatologia que poden presentar), i qualsevol esforç per combatre-la és poc, tot i que reconeixem que afortunadament la situació actual al respecte està millorant gràcies al treball d'algunes persones (professionals i no professionals) i associacions en primera persona que treballen per sensibilitzar als diferents agents implicats. 

Els títols de les ponències que es presentaran assenyalen grans temes de rellevància al nostre àmbit, però no voldríem deixar d'assenyalar la complexitat d'un tema que excedeix l'àmbit que ocupa a la psiquiatria i en el que  hi participen altres dimensions del comportament de caire social, econòmic o cultural. No es pot determinar la violència biològicament ni es pot diferenciar la violència en persones diagnosticades de trastorn mental de persones no diagnosticades. Trobaríem alarmant i poc just que finalment s'interpretés com a conclusions de les conferències de la segona taula rodona del Symposium, la titulada «violencia y agresión en el ámbito psiquiátrico», que la violència té una relació causal amb aquests o que quedés la imatge d'una concepció individualista i reduccionista que assenyalés el problema d'aquella persona en particular. No sabem si darrera de cada títol després es parlarà també de les violències que pateixen les persones diagnosticades de trastorn mental (maltractament, exclusió, estigmatització, violència del diagnòstic, violència institucional, per anomenar algunes). Tant de bo sigui així, per tal d'enriquir el debat. I si hi participessin persones amb experiència en primera persona, més ric encara.

Potser perquè notem a faltar la impecable introducció epistemològica de la temàtica que any rere any el professor Berrios fa al Symposium, ens preocupa que potser no es debati sobre el concepte de violència que maneguem, amb quins tipus de violència tractem en l'atenció a la salut mental, quines violències deixem fora de la nostra mirada tot i jugar un paper sovint de teló de fons, etc. Ens sembla que és el pas previ per una comprensió més acurada i un debat més profitós. Potser serà possible veure-ho a la primera taula rodona. Tenim esperances que així sigui.

Junta ACPSM.