Documents de síntesi de l'11ªJornada de la Xarxa a Debat: SALUT MENTAL COMUNITÀRIA. Cap a unes pràctiques emancipadores


El dia 26 de gener de 2024 es va celebrar l'11ªJornada de la Xarxa a Debat, al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, organitzada per l’Associació Catalana de Professionals de Salut Mental (ACPSM– AEN Catalunya) i la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM), amb la col·laboració de Salut Mental Catalunya (SMC), Obertament, Federació Veus i FoCAP.


Aquesta edició va portar per títol “Salut Mental Comunitària, cap a unes pràctiques emancipadores” i va ser una trobada per a la reflexió, el diàleg i l'acció en el context dels recursos assistencials i comunitaris de la xarxa.

La primera taula rodona va portar per titol “REPENSANT LA SALUT MENTAL COMUNITÀRIA”. Va estar moderada per Jorge Tió, vicepresident de l’ACPSM-AEN, i va comptar amb la participació de Francisco José Eiroa Orosa, investigador Ramón i Cajal de la Universitat de Barcelona i del Grup de Recerca en Salut Mental en Primera Persona de la Federació Veus; Lucía Artazcoz, cap del Departament de l’Observatori de la Salut Pública; Susana Brignoni, directora de la Fundació Nou Barris per la Salut Mental a Barcelona (F9B), i Martín Correa-Urquiza, docent i investigador en antropologia mèdica de la Universitat Rovira i Virgili.

La segona taula rodona va portar per títol "ATENCIÓ PRIMÀRIA I SALUT MENTAL: COMPARTINT REALITATS”. Va estar moderada per Esperanza Martín Correa, metgessa de Família i Comunitària al CAP Passeig Maragall (ICS) i membre de la FoCAP, i va comptar amb la participació de Raúl Salmerón Romer, psicòleg al CSMIJ Nou Barris; Alba Oliveras Puig, metgessa de Família i Comunitària del CAP Horta (ICS); Cristina Conejo Rodríguez, Psicòloga General Sanitària i membre de la Federació Salut Mental Catalunya, i Andrea Fernández Rodríguez, psicòloga social i membre  de l’Equip de Carrer del Programa Acollida Arrels Fundació.

A continuació podreu consultar els continguts de les diverses ponències.

Taula 1: REPENSANT LA SALUT MENTAL COMUNITÀRIA

Para_un_uso_situado_del_diagnóstico_Martin_Correa.pdf

Eiroa_2022_WAPR.pdf

Eiroa-Orosa_2023_Journal_of_Public_Mental_Health.pdf

salut_mental_comunitària_Lucia_Artacoz.pdf

SM_COMUNITARIA_S.BRIGNONI_2024_1_1.pdf

Taula 2: ATENCIÓ PRIMÀRIA I SALUT MENTAL: COMPARTINT REALITATS

Alba_Oliveras_Jornada_Salut_Mental_Comunitària.pdf

Cristina_Jornada_Xarxa_a_Debat.pdf

Andrea._Taula_rodona_Salut_Mental_Comunitària.docx.pdf

Raul_Jornada_La_Xarxa_a_debat.pdf