Àgora "Abordant el professionalisme"

Àgora fa referència a l’espai públic i col·lectiu de les primeres ciutats a l’antiga Grècia. Era el lloc on transcorria tota l’activitat política, social, administrativa, comercial, etc. Un lloc de trobada entre persones que permetia reunions on es parlava com a societat.


Aquests espais d’Àgores es van iniciar al 2021 organitzats per la FoCAP amb la temàtica sobre l’escolta, la presencialitat i la derivació en persones amb malestar emocional a l’Atenció Primària de Salut i al 2022 vam Escoltar versus sentir les veus de les professionals administratives dels Equips d’Atenció Primària.

A les dues últimes ens vam incorporar altres entitats del camp de la salut mental: l’Associació Catalana de Professionals en Salut Mental- AEN Catalunya, la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM) i professionals de l’ensenyament. Es va abordar la salut mental dels joves i adolescents, a "Els malestars emocionals en joves i adolescents en el moment actual" (març de 2022) i els "Malestars a les aules: Àgora dels impossibles i possibles en l’educació avui" (octubre del 2023).

Les trobades varen comptar amb les pròpies vivències dels agents principals, la mestra i l’aprenent, el docent i l’alumnat, els/les professionals d’atenció primària i els/les de salut mental; i van ser un diàleg compartit entre les diferents veus i maneres d’entendre els reptes i les dificultats que travessen les institucions i els seus protagonistes.

Aquesta nova àgora que avui presentem volem fer-la des de les veus dels professionals dels tres àmbits: atenció primària, salut mental i ensenyament. Es planteja definir els significants de la professionalitat i l’ofici en els tres camps, i la necessària rigorositat que permet diferenciar entre significats i significants en un entorn on es perverteix el llenguatge. No només per la imposició del gerencialisme en les organitzacions, sinó també pels canvis socials subjacents i per les diferents visions dins dels mateixos col·lectius.

Pretenem plantejar-nos preguntes que conviden a dialogar i ressignificar termes relacionats amb l’ofici i el professionalisme. És necessari crear un nou relat del professionalisme, del desig, de la “crida”, del gaudi, del servei públic, o més aviat hem de recuperar els relats abandonats i ressignificar-los? L’ús actual de l’expressió “necessitat de cuidar-nos”, de la desvaloritzada paraula “vocació”, necessiten nous significats? Què es la responsabilitat, el compromís, el fer-se càrrec de…? En una paraula, des d’on se’ns convoca com a professionals i des d’on responem individualment i com a col·lectiu?

L’àgora s’estructurarà en 2 taules. Partirem d’abordar el professionalisme des dels tres eixos que ens són comuns:
1. Els coneixements de la pròpia disciplina.
2. Les habilitats relacionals i comunicatives, l’enfocament narratiu i l’orientació comunitària.
3. La perspectiva ètica.

I ho farem plantejant-nos preguntes que permetin la reflexió i el diàleg compartit.

Podeu consultar el programa aquí:
programaagora.pdf

Inscripcions:
Formulari inscripció